Grydebrød


Friskbagt grydebrød med knasende sprød skorpe(eller skeboller)

5 g gær
1 spsk salt
1/2 ltr koldt vand
625 g mel
(bland efter behag – en rigtig god blanding er 125 g rugmel og 500 g hvedemel)

 

 

Smuldr gæren i en 5 liters skål eller gryde – tilsæt salt og vand og rør lidt rundt.
Tilsæt alt melet og rør til melet er vådt.
Stil til hævning i stuetemperatur i 8-12 timer.

Skrab dejen ned af skålens sider og rør den let rundt.
Bred et viskestykke ud og kom 1/2 kop hvedemel ud midtpå stykket – bred melet ud til en cirkel på ca 27 cm.
Vend dejen fra skålen og over på det melede viskestykke – pak viskestykket let om dejen.
Sæt en støbejernsgryde eller stegeso (med låg) på en plade på ovnens nederste ribbe – tænd ovnen på 240 grader.
Når ovnen er varm tages gryden ud og dejen hældes forsigtigt ned i gryden.
Gryden sættes tilbage i ovnen med låg og skal nu bage 25 minutter med låg og 15 uden.
Imens kan du ryste viskestykket tør for mel.
Når brødet er færdigbagt vippes det forsigtigt ud på viskestykket og det pakkes ind.
Lad brødet hvile en times tid inden du skær i det.

Denne dej kan med fordel også bruges til skeboller.
Sæt den til hævning som ved grydebrøddet og skrab den ned af siderne på skålen.
Med 2 mellemstore skeer sættes dejen på en bageplade med bagepapir.
Der bliver 10-12 boller.
Bollerne sættes i en kold ovn og bager ca 40 min.

Velbekomme!